...

Viltspår


En kurs för dig som är nybörjare och vill lära dig viltspår och viltspårträning med hund - en teoretisk grund och mycket praktik.

I viltspårs träning används blod, som droppas på marken och en klöv - av rådjur, hjort, älg eller vildsvin - som man drar efter sig för att efterlikna de spår, som ett skadat djur skulle kunna lämnar efter sig.

Här får hunden jobba med det den är bäst på - nosen!
Det är en oslagbar aktivering och man kan träna för att utföra riktiga eftersök, tävla eller "bara" göra något roligt och stimulerande för hunden.

Syftet med kursen är att stimulera hundens normala beteende för att spåra ett djur som är skadat. Orsak till skada kan vara en tågolycka, trafikolycka, skadeskjutning vid jakt mm.


Planerade datum:
15-16/4 Klockan 10- 15.30
14-15/9 klockan 10-15.30
Inga förkunskaper krävs, vi tar allt från grunden!

Anmälan gör du HÄR 

Näringsspår


Att få göra nosarbete är som mental träning och brukar göra hunden "trött". Det är kul att göra sådana saker som hunden naturligt gör och tycker om att göra. Man kan göra det för nöjets skull eller ha planer på att tävla "spår", dina ambitioner bestämmer hur noggrann du vill vara i inlärning och träning av spår.

Underskatta inte din hunds nos och förmåga. Hunden har ett oslagbart luktsinne. Den skulle o princip kunna hitta ett specifikt sandkorn i öknen.

Personspår


När man tränar personspår så lär man hunden att följa ett spår efter en person. Hunden jobbar med nosen i marken och följer det doftspår som personen har lämnat efter sig (jämför med personsök där hunden söker med hjälp av vittringen i luften direkt från personen). Vid personspår behöver inte den som gått spåret vara kvar i spårets slut, utan det är själva spåret som personen lämnat efter sig som är det intressanta.

Alla hundar har redan förmågan att spåra. Första träningstillfällena går ut på att visa hunden att vi vill att de ska följa just det spår vi lagt ut. Och att få dem intresserade av leksaken vi placerat ut i slutet.